Ферари е распродаден до 2026 година

36

Зборувајќи со новинарите по објавувањето на резултатите од третиот квартал, извршниот директор на Ферари, Бенедето Виња, рече дека нивните книги за нарачки се „на највисоко ниво“.
Виња истакна дека побарувачката е толку силна, a новите нарачки нема да бидат пополнети најрано до 2026 година.

2023 година беше одлична година за Ферари досега со испораки до 10.418 автомобили до септември, што е зголемување од 5,3 отсто во споредба со првите девет месеци од минатата година.

Покрај тоа, хибридите ги надминаа сите SUS автомобили во третиот квартал за прв пат во историјата на Ферари. Помеѓу јули и септември, 51,3 отсто од 3.459 испорачани возила биле електрифицирани.

Зборувајќи за електрификацијата, Виња потврди дека првиот Ferrari EV е планиран за четвртиот квартал од 2025 година. Интересно, директорот рече дека развојниот тим е пред предвиденото „за некои процеси“.

Во меѓувреме, новата фабрика создадена специјално за хибридни и целосно електрични модели ќе биде оперативна дома во Маранело во јуни 2024 година. проценти автомобили со SUS погон. Иако се чини дека автомобилите на бензин се соочуваат со постепено откажување, Виња рече дека SUS има уште многу да понуди, а додавањето на синтетички горива може да го продолжи неговиот животен век.