Фич го намали рејтингот на САД: „Гледаме континуирано влошување на американското владеење“

45

Фич во вторникот го намали кредитниот рејтинг на САД, предупредувајќи на континуирано влошување на стандардите на управување и високиот јавен долг.

Рејтингот на САД беше намален за еден степен, од „ААА“ на „АА+“. „Фич“ забележува дека забележа „континуирано влошување“ на американското владеење во последните 20 години, според Би-Би-Си.

„Намалувањето на рејтингот на САД го одразува очекуваното влошување на буџетската ситуација во следните три години, високиот товар на долгот на општата влада кој продолжува да расте и ерозијата на управувањето“ во споредба со земјите со ист рејтинг, се вели во соопштението.

„Според мислењето на „Фич“, стандардите на управување постојано се влошуваат во изминатите 20 години, вклучувајќи ги буџетските и должничките прашања, без оглед на двопартискиот договор во јуни за суспендирање на лимитот за задолжување до јануари 2025 година“, соопшти агенцијата.

Тие проценуваат и дека САД ќе западнат во блага рецесија во вториот дел од годината.

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен рече дека не се согласува со одлуката на агенцијата.

„Трезорските хартии од вредност сè уште се број еден во светот во однос на безбедноста и ликвидноста, а американската економија е фундаментално силна“, рече таа во соопштението.

На крајот на јуни, влијателниот независен институт CBO, во кој работат поранешни функционери на американската централна банка, Министерството за финансии и Конгресот, ја зголеми проценката на овогодишниот јавен долг на САД, изразен како дел од БДП, за два процентни поени, до 98 отсто.

До 2029 година би требало малку да го надмине БДП и да изнесува 107 отсто, пресметаа тие. Во текот на изминатите три децении, тој во просек изнесуваше околу половина од БДП, покажуваат пресметките на CBO.