Финансиски гуру предвидува: Следниот финансиски пад би можел да биде уште потежок

84

Иако монетарниот стимул може да ги олесни финансиските пазари на краток рок, огромната сума на долг како резултат ќе создаде негативни последици за економијата на долг рок, вели добро познатиот инвеститор Џим Роџерс.

Инвестицискиот гуру, како што е наречен во светските економски кругови, проценува дека растот на акциите од март е во најголем дел како последица на наплатата на квантитативно олеснување на долговите.

Пред шест месеци, Соединетите држави беа најголемите должници во историјата на светот. Никој досега не должам толку многу. Оттогаш, Соединетите држави го зголемија својот долг за неколку милијарди.

“Ако ми дадете неколку билиони долари, ќе ви покажам многу, многу добра забава“, рече тој.

Следниот финансиски пад би можел да биде уште полош од оној што го видовме годинава, предупредува Роџерс.

“Ова е секако најлошото нешто во мојот живот. Потоа, имавме големо закрепнување бидејќи владите трошат неверојатни суми пари, но тоа само значи дека ќе биде уште полошо следниот пат”.

Што се однесува до златото, Роџерс рече дека цените сè уште имаат многу простор за раст.

Фото:Printscreen