Финансиските лидери на Г7 предупредуваат на глобална неизвесност

58

На крајот од тридневниот состанок, засенет од ќор-сокакот околу плафонот на американскиот долг и последиците од руската инвазија на Украина, финансиските лидери на Г7 во саботата предупредија на зголемена глобална економска несигурност.

Нивниот собир во јапонскиот град Ниигата дојде кога загриженоста за неисполнување на обврските на САД ја поттикна неизвесноста за глобалните економски изгледи, веќе замаглени од тврдоглаво високата инфлација и неуспесите на американските банки.

„Глобалната економија покажа отпорност на бројни шокови, вклучително и пандемијата „Ковид-19“, руската агресивна војна против Украина и поврзаните инфлациски притисоци“, се вели во изјавата на лидерите по состанокот. „Мораме да останеме претпазливи и агилни и флексибилни во нашите макроекономски политики во услови на зголемена неизвесност за глобалните економски изгледи.

Американската министерка за финансии најави средба со водечки банкари
Во соопштението не се споменува ќор-сокакот околу плафонот на американскиот долг, кој ги погодува пазарите во време кога трошоците за задолжување растат поради агресивното монетарно стегање од страна на американските и европските централни банки.

Американската министерка за финансии Џенет Јелен изјави во петокот дека следната недела ќе се сретне со водечките банкари од Вол Стрит за да разговараат за можноста Вашингтон да не го плати својот долг за прв пат од 1789 година.

„Јасно е дека проблемите во најголемата светска економија би биле негативни за сите“, изјави претседателот на Светска банка Дејвид Малпас за Ројтерс на маргините на состанокот на Г7 истиот ден. „Последиците би биле лоши ако тоа не се направи.

„Инфлацијата е сè уште висока“
Во соопштението се вели дека креаторите на политиката ќе се осврнат на „податочните, супервизорските и регулаторните празнини во банкарскиот систем“. Тие ја задржаа својата оценка од април дека глобалниот финансиски систем е отпорен, благодарение на регулаторните реформи спроведени по глобалната финансиска криза во 2008 година.

Предупредувајќи дека инфлацијата останува „покачена“, централните банки на Г7 ја истакнаа својата посветеност на стабилноста на цените и обезбедувањето очекуваната инфлација да остане задржана, се вели во соопштението. Групата ја повтори својата осуда на руската инвазија на Украина и вети дека ќе го зголеми надзорот на прекуграничните трансакции меѓу Русија и другите земји.

Во нивната изјава, финансиските лидери на Г7 поставија и краен рок до крајот на годината за лансирање на нова шема за диверзификација на глобалните синџири на снабдување. Новата шема предвидува дека Г7 им нуди помош на земјите со низок и среден приход да играат поголема улога во синџирите на снабдување за производи поврзани со енергијата, како што се рафинирање на минерали и преработка на делови.