Финска: Дизел од маснотија што останува од божикната трпеза

22

Петта година по ред, жителите на Финска се дел од кампањата The Ham Trick преку којашто се поттикнуваат домаќинствата да го собираат и рециклираат отпадот што останува од маснотијата од шунката и другите јадења што се подготвуваат за Божик.

Компанијата Neste го собира масниот отпад и од тоа прави дизел гориво што е поеколошко за разлика од класичното. Бидејќи во ова дизел гориво нема никакви додатоци, тоа согорува и има поголема ефикасност, а во текот на зимските денови има и подобри перформанси од класичните дизели.

Станува збор за компанија што е водечки производител на еколошки дизел од отпад и други остатоци, а минатата година прикажа приходи од скоро 16 милијарди долари.

Минатата година во кампањата учествувале скоро 200.000 домаќинства, а од собраната маснотија направен е дизел доволен 19 пати да се заобиколи светот со автомобил. Оваа година се очекува во кампањата да учествуваат околу 250.000 жители на Финска.

Кампањата трае од 18-ти декември до осми јануари, а сите заинтересирани можат да донесат маснотии во картонски кутии на 350 обележани места во различни објекти. Дизелот може да се направи и од друг вид на маснотии, па се повикуваат граѓаните освен маснотијата од подготвената шунка, да донесат и маснотија од јадења со лосос или мисиркино месо.

Фото: Freepik