Fitch ја намали прогнозата за раст на светскиот БДП, најмногу на Кина

10

Меѓународната рејтинг агенција Fitch Ratings ја намали прогнозата за глобалниот економски раст во 2022 година на 2,9% од очекуваните 3,5% во март. Промената главно се должи на зголемената инфлација во повеќето земји во светот.

Проценката за растот на бруто домашниот производ (БДП) на Кина беше најзначајно ревидирана надолу на 3,7% од 4,8%.

Покрај тоа, американската економија сега се очекува да порасне за 2,9% (претходна прогноза од 3,5%), еврозоната – за 2,6% (претходно 3%).

Fitch, исто така, ја намали својата прогноза за раст на глобалниот БДП во 2023 година на 2,7 отсто од 2,8 отсто што се очекуваше пред три месеци.

„Глобалните инфлациски притисоци продолжуваат да се зголемуваат со сè понеповолни ефекти врз изгледите за економски раст“, се вели во ажурираната Global Economic Outlook (GEO) на агенцијата.

„Неодамнешните блокади во Кина го зголемуваат притисокот врз глобалните синџири на снабдување. Прекините во снабдувањето со енергија и храна поради војната меѓу Русија и Украина имаат поголемо влијание врз европската инфлација отколку што се очекуваше.

Инфлациските притисоци се зголемуваат и во услужниот сектор, особено во САД и Обединетото Кралство, каде тесните услови на пазарот на трудот ги зголемуваат платите. Како резултат на тоа, Fitch ги ревидираше своите прогнози за инфлација значително и нагло нагоре, особено за Европа, во втората половина од оваа година.

Ограничувањата поради Ковид во Шангај ќе доведат до фактот дека БДП на Кина во вториот квартал ќе се намали во споредба со претходните три месеци. Бидејќи политиката на нулта толеранција кон КОВИД-19 останува на сила, аналитичарите на агенцијата не гледаат можност за брзо закрепнување на економијата на земјата.

Американската економија има краткорочен поттик за раст, со потрошувачките трошоци поддржани од зголемувањето на работните места и платите. Но, закрепнувањето треба да се одложи од средината на 2023 година до едвај позитивни квартални перформанси поради поагресивните монетарни затегнувања.

Fitch прогнозира дека растот на САД ќе падне на 1,5% во 2023 година и 1,3% во 2024 година. Историското искуство покажува значителен ризик од рецесија во САД по наглото заострување на монетарната политика.

„Проблемите со инфлацијата станаа толку очигледни што централните банки се принудени да реагираат, напуштајќи ги своите претходни намери и прогнози. Ризикот од вкоренување на инфлацијата е премногу голем за да се игнорира“, вели Брајан Калтон, главен економист во Fitch.

Аналитичарите на агенцијата сега очекуваат Федералните резерви да ја подигнат основната каматна стапка на 3% годишно до четвртиот квартал од оваа година и на 3,5% годишно до првиот квартал на следната година.

Банката на Англија проценува дека ќе го зголеми на 2% и 2,5% годишно, соодветно.

Европската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки за 100 базични поени оваа година и за 50 базични поени во 2023 година, велат експертите.