Фолксваген ќе инвестира една милијарда евра во Јужна Америка

11

Германскиот производител на автомобили Фолксваген АГ во вторникот објави дека до 2026 година ќе инвестира една милијарда евра во Јужна Америка, како дел од напорите да постигне значителен раст во регионот.
Се очекува јужноамериканскиот автомобилски пазар да расте за 11% годишно до 2030 година, што го прави еден од најбрзо растечките пазари во светот.

До 2027 година, големиот производител на автомобили планира зголемување од 40% во Бразил, најголемиот пазар во регионот.

Компанијата очекува трансформацијата кон чисти е-погони во Бразил да биде помалку динамична отколку во Европа – вкупниот удел на електрични возила со чисти батерии (BEV) во 2033 година на бразилскиот пазар се проценува на околу 4%.

Сепак, Volkswagen има намера да расте побрзо од пазарот во сегментот BEV.

Сè додека пазарот не биде целосно електрифициран, Volkswagen ќе се потпира на алтернативни погонски единици.

На пример, сите нови модели произведени во регионот сепак ќе можат да работат на 100% биогориво.

Фолксваген е најголемиот бразилски производител на автомобили, кој за 70 години произведе вкупно 25 милиони возила, од кои 4 милиони се извезени.

Компанијата ги произведува моделите Polo, Virtus, Nivus, Taos и T-Cross, меѓу другите, во четири фабрики во земјата.

Фото: Volkswagen