Фон дер Лејен: ЕУ премногу бавно ги одобруваше вакцините

6

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен призна за грешките во европската стратегија поврзана со вакцините, но ги бранела темелните начела.

“Доцневме со одобрување. И можеби бевме премногу сигурни дека она што ќе го порачаме, ќе стигне на време“, рекла таа пред Европскиот парламент.

Таа смета дека биле “потценети потешкотиите во масовното производство и на некој начин науката ја надмина индустријата“.

Сепак, претседателката го бранела начинот на којшто се одобрувани вакцините за земјите членки на Европската унија.

Фото: Freepik