Фондацијата Гејтс донира 120 милиони долари за пилулата против Ковид-19 на Мерк

83

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс ќе обезбеди до 120 милиони американски долари за да им помогне на земјите со ниски приходи да го добијат експерименталниот лек за КОВИД-19, развиен од американската компанија Мерк.

Парите ќе ги поддржат напорите за развој и производство на генерички верзии на можеби првиот орален антивирусен лек за оваа болест, кој се уште чека регулаторно одобрување, се вели во соопштението на фондацијата.

„Денешната посветеност ќе обезбеди повеќе луѓе во повеќе земји да имаат пристап до ветувачкиот лек молнупиравир, но тоа не е крај на приказната – ни требаат други донатори, вклучително и фондации и влади, да дејствуваат“, рече Мелинда Френч Гејтс, копретседателката на организацијата.

Средствата ќе помогнат да се стимулираат производители на генерички лекови, од кои некои посочија дека можат да произведат до 10 милиони дози месечно, според Тревор Мундел, претседател на глобалниот здравствен оддел во Фондацијата Гејтс. Иако треба да се решат регулаторните бариери и другите предизвици, овие производители на лекови може да започнат со испорака во првиот квартал, рече тој за Блумберг.

Мерк развива антивирусна пилула со партнерот Риџбек Биотерапевтик за лекување инфекции со коронавирус, кои се движат од блага до умерена тежина, и побара дозвола за итна употреба на лекот во Соединетите држави овој месец.

Дејствата на фондацијата доаѓаат додека земјите со низок и среден приход се борат да обезбедат вакцини и третмани за КОВИД-19 за спасување живот, особено во Африка, каде што се имунизирани само околу 5% од населението.

Производствениот потенцијал нема да се реализира без стимулации и гаранции, рече Мундел. Производителите не се сигурни за нивото на побарувачка за терапија, кој ќе плати за неа и колку производство да дистрибуира, рече тој, додавајќи „затоа сакаме да ги вклучиме во вистинска акција“.

Мерк очекува да произведе 10 милиони дози до крајот на годината, а значително повеќе ќе станат достапни во 2022 година.

Производителот на лекови презеде чекори за да обезбеди дека земјите ширум светот можат да го добијат својот лек, вклучително и лиценцирање на компании за генерички лекови.

Некои богати нации и земји со среден приход, како Австралија, Сингапур, Малезија и Тајланд, веќе ги следеа САД и го обезбедија лекот или започнаа преговори за да го добијат.

Во меѓувреме, глобалната иницијатива за спроведување третман е под ризик од истите проблеми со кои се соочија напорите за дистрибуција на вакцини Ковакс, според независниот извештај нарачан од Светската здравствена организација.

Во вторникот, Ројтерс објави дека СЗО ќе се обиде да обезбеди антивирусни лекови за само 10 долари по доза за луѓе со благи симптоми.

Лекот на Мерк веројатно ќе биде еден од нив.

Основана во 2000 година, непрофитната фондација Бил и Мелинда Гејтс е најголемата приватна добротворна фондација во Соединетите држави и една од најголемите во светот, придонесувајќи околу 1,9 милијарди американски долари за минатогодишната пандемија.

Повеќе од 241,58 милиони луѓе се заразени со коронавирус ширум светот, а повеќе од 5,1 милиони починаа.