Фондацијата Гејтс издвојува 1,27 милијарди долари за решавање на проблемите со сиромаштијата и социјалните нееднаквости

18

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс објави нова финансиска помош во вкупна вредност од 1,27 милијарди долари за справување со сиромаштијата и социјалната нееднаквост.

Ова беше објавено на крајот од дводневниот настан на Фондацијата, на кој присуствуваа над 300 млади креатори на промени од целиот свет.

Оваа најава доаѓа откако Фондацијата во својот годишен извештај изјави дека речиси секој показател за Целите за одржлив развој на ОН не е на вистинскиот пат за нивното насочено постигнување до 2030 година.

Извештајот ги нагласува можностите за забрзување на напредокот преку инвестирање во долгорочни решенија и иновативни пристапи за вкоренетите прашања, вклучително и сиромаштијата, социјалната нееднаквост и климатските промени.

Дводневниот настан во Линколн центарот во Њујорк се совпадна со годишната сесија на Генералното собрание на ОН, забележуваат американските медиуми.

„Оваа недела ја истакна итноста на предизвиците со кои се соочуваме и ветувањето за одржливи решенија кои спасуваат и подобруваат животи“, рече извршниот директор на Фондацијата Марк Сузман.

„Можеме да се вратиме на вистинскиот пат кон нашите цели, но тоа ќе бара ново ниво на соработка и инвестиции од секој сектор. Затоа нашата фондација значително ја зголемува својата посветеност да помогне во справувањето со кризи сега и да обезбеди долгорочно влијание врз критичните детерминанти на здравјето и развојот“, додаде тој.

Копретседателката на Фондацијата, Мелинда Френч Гејтс потсети дека на претходниот состанок разговарале „како најдобронамерните програми можат да ги овековечат нееднаквостите доколку заедниците до кои сакаат да дојдат не се вклучени во процесот“.