Форбс ја објави листата на 100 најдобри извршни директори на Блискиот Исток

28

Емиратите доминираат на овогодинешната листа на 100 најдобри извршни директори во регионот на Блискиот Исток, со  Султан бин Ахмед Ал Џабер, министер за индустрија и напредна технологија и управен директор на групацијата и главен извршен директор на Националната нафтена компанија Абу Даби (Adnoc).

Вториот е султанот Ахмед Ал Џабер, а третиот е шеикот Ахмед бин Саид Ал Мактум, претседател на Управата за цивилно воздухопловство на Дубаи, претседател на аеродромите во Дубаи и главен извршен директор на Emirates Airline and Group.

Според Форбс, овогодинешната листа од 100 имиња вклучува бизнис лидери од 26 националности. Банкарските и финансиските услуги се најзастапен сектор на скалата со 27 извршни директори, потоа осум извршни директори од телекомуникацискиот сектор и седум раководители на енергетски и логистички компании.

Минатата година, сите наведени извршни директори заедно заработија приходи од повеќе милијарди долари. Компаниите што ги водат заедно вредат повеќе од 5 трилиони долари.

Форбс ги рангираше извршните директори врз основа на влијанието што го имаа врз регионот, нивната земја и пазарите на кои работат, како и целокупното искуство и времето поминато во нивната сегашна улога како извршен директор. Тие ја земаа предвид и големината на компаниите во однос на приходите, средствата и пазарната капитализација; резултатите и перформансите на Главниот извршен директор во изминатата година и иновациите и иницијативите спроведени од него.

Целосната листа на најдобри извршни директори на Блискиот Исток овде.