Fortnite ја напушта Кина

23

Кинеските играчи на Fortnite повеќе нема да можат да пристапуваат до играта од 15 ноември 2021 година, кога Epic Games ќе ги затвори серверите.

„Тестот Fortnite заврши. Ќе ги исклучиме серверите во блиска иднина. Ви благодариме на сите што „се качија во автобусот“ и учествуваа во тестот Fortnite“, накратко соопштија од Epic Games на нивната официјална кинеска веб-страница.

Имено, во 2018 година, Epic Games се здружи со кинескиот технолошки конгломерат, Tencent, со цел да го внесување на Fortnite во Кина. Сепак, како што вообичаено се случува во таа земја, неопходно беше да се направат некои промени во видео играта, за да биде легална за тамошните играчи, пишува CNET.

Поради оваа причина, Epic мораше да ги отстрани сите мотиви на черепот од играта, играчите не можеа да купат V Bucks и добиваа белешки да одат да дознаат дали играат подолго од 90 минути во работен ден. Дополнително, доколку некои навистина се „опуштат“ и одлучат да играат повеќе од 180 минути, ќе ги дочека оваа порака:

– „Игравте три часа, experience rate падна за 50 проценти, предизвиците се оневозможени, за доброто на вашето здравје, веднаш одморете и одвојте време за учење“

Понатаму, се наведува дека е променето едно од главните правила на играта, па сите оние кои преживеале подолго од 20 минути биле прогласени за победници.

Epic не наведе зошто се одлучил на овој потег, но се претпоставува дека на тоа биле поттикнати од ограничувањата на кинеските регулатори кои се обидуваат да ја намалат растечката зависност од видео игрите. Потсетуваме, помладите од 18 години можат да играат онлајн видео игри само помеѓу 20 и 21 часот по локално време во петок, викенд и празници.