Foxconn очекува стабилни испораки во втората половина од годината

20

Тајвански Foxconn, најголемиот светски производител на електроника  денеска изјави дека втората половина од годината ќе биде „во подобра насока“ бидејќи се чини дека завршуваат „заклучувањата“ во Шангај.

„Ние сме доста уверени во стабилноста на нашиот синџир на снабдување во втората половина од оваа година“, рече претседателот на Foxconn, Лиу Јанг-веи на годишниот состанок на акционерите. Причината за ова е одлуката на владата во Шангај да им дозволи на сите жители во областите со низок ризик од коронавирус да се вратат на работа.

Foxconn има за цел да стане првиот производител на електрични возила што „нема недостаток на залихи“, рече Лиу, со оглед на континуираниот глобален недостиг на чипови. Кризата ги принуди производителите на автомобили да прекинат со делови од своето производство. Недостигот се одрази и на производството на паметни телефони, вклучувајќи ги и оние на Apple – главен клиент на Foxconn.

„Автомобил кој чини десетици илјади долари не може да се испрати до клиентот поради мал чип вреден педесет центи. Тоа беше огромна болка“, рече Лиу.

Foxconn има за цел да освои околу 5% од глобалниот пазар на електрични возила до крајот на 2025 година. Компанијата рече дека се надева дека ќе го зголеми својот капацитет за производство на чипови за електрични возила.

Лиу, исто така, повтори дека строгата политика на коронавирус на Кина има само ограничено влијание врз производството на Foxconn. Компанијата ги задржува своите вработени на терен во „систем на затворена јамка“.

Сепак, локалната побарувачка за нејзините производи беше погодена од фактот што потенцијалните потрошувачи беа затворени во своите домови во текот на изминатите неколку недели.

Фото: Facebook