Франција даде зелено светло за Binance

25

Најголемата берза за криптовалути во светот – Binance – доби одобрение од регулаторот да управува со својата берза за криптовалути во Франција.

Компанијата сега е наведена како регистриран давател на услуги за дигитални средства од страна на француската берза AMF, што и овозможува да нуди биткоин и други услуги за тргување со криптовалути.

Binance е најголемата крипто-берза во светот. Компанијата управува со обемот на тргување со повеќе од 14 милијарди долари и речиси 50 милијарди долари вкупен волумен во еден ден, според податоците на CoinGecko.

Овој потег ја прави Франција првата голема европска земја која даде зелено светло на светската берза за криптовалути. Компанијата во Литванија е надгледувана од државните регулатори за спречување на перење пари, додека компанијата исто така бара регистрација во шведската управа за финансиски услуги.

Binance нема официјално седиште и компанијата некогаш беше горда на овој факт. Тој сега работи на постигнување мир со регулаторите по минатогодишната владина реакција во голем број земји, вклучувајќи ги Велика Британија, Италија и Сингапур.

Компанијата неодамна се обиде да се прилагоди во Франција.

Основачот и извршен директор Чангпенг Жао одржа говор на настан за крипто-индустријата во Париз минатиот месец за да ја претстави новата програма за забрзување за таканаречениот „Web3“.

Компанијата, исто така, вети дека ќе инвестира 100 милиони евра во Франција.

Жао, извршен директор и основач на Binance, ја опиша Франција како „многу прогресивна“ во усвојувањето криптовалути. „Во нашата интеракција со нив, тие се далеку понапредни во нивното разбирање. Тие се исто така многу попрогресивни во своите ставови“.

„Тие се многу строги, Франција е многу строг регулатор. Но, тие имаат напредни разбирања “, рече Жао.