Фриленсерите сè повеќе се бараат: Цената на работниот час скокна за речиси 40 отсто

74

Најновиот Глобален извештај за приходите на фриленсерите покажува дека просечните часовни трошоци за работа на хонорарците се зголемени за речиси 40 проценти во однос на извештајот од јануари 2020 година, а повеќе од 30 проценти од анкетираните хонорарци велат дека побарувачката за нивните услуги е поголема од почетокот на пандемијата.

Исто така, 45 отсто изјавиле дека побарувачката останала константна до денес.

Извештајот се заснова на анкета на 2.000 хонорарци од повеќе од 100 земји, вклучително и балканските земји и дава увид во нивниот бизнис од почетокот на пандемијата, пренесува Политика.

Врз основа на споменатото четврто издание на извештајот на компанијата за дигитални плаќања Payoneer, покрај зголемувањето на побарувачката и нивото на плата, се наведува дека најголем пораст забележале областите програмирање, маркетинг и финансии, дека фриленсингот нуди повеќе можности за жените, но дека зголемувањето на јазот во платите меѓу половите и сè уште постои.

Имено, глобалниот просечен трошок за час за хонорарна работа сега е 28 долари, што е значително повисоко од просекот од 21 долар, кој е прикажан во Глобалниот извештај за приходите на фриленсерите за 2020 година.

Со оглед на тоа што 40 проценти од фриленсерите наплаќаат повеќе за нивните услуги во споредба со почетокот на пандемијата и побарувачката продолжува да расте, можноста за невработените да успеат никогаш не била поголема.

Кај земјите на Балканот, како што се наведува, ситуацијата е нешто поинаква, а според испитаниците просечната саатница на фриленсер е 21 долар.

Испитаниците на возраст од 45 до 54 години ја навеле највисоката саатница во оваа област, која е 26 долари, а во однос на степенот на образование, третина од испитаниците изјавиле дека имаат завршено средно образование.

Иако бројот на жени кои влегуваат во светот на фриленсерите е зголемен, нивните плати заостануваат зад машките колеги, а тој јаз се зголемува во последните две години. Родовиот јаз во платите меѓу испитаниците во истражувањето е најизразен во Северна Америка, каде жените пријавуваат просечна заработка од 37 долари на час, во споредба со мажите кои пријавуваат просечна заработка од 52 долари на час.

Фото: Freepik