FTX размислува за стекнување на Robinhood

21

Берзата за криптовалути FTX на Сем Банкмен-Фрид размислува да ја купи платформата за тргување со хартии од вредност Robinhood Markets. Ова го објавија извори на „Блумберг“ запознаени со ова прашање.

FTX води внатрешни разговори за тоа како да го купи брокерот, изјави еден од изворите, кој сакаше да остане анонимен. Robinhood се уште нема добиено официјална понуда, додава друг. Во моментов нема конечна одлука во FTX и можно е никогаш да не се постигне намера за купување.

„Возбудени сме поради деловните перспективи на Robinhood и можните начини на кои би можеле да соработуваме со нив“, се вели во соопштението на Банкмен-Фрид во понеделникот. „Со оглед на ова, нема активни разговори за спојување и купување со Robinhood“, додаде тој.

Портпаролот на Robinhood со седиште во Менло Парк одби да коментира.

Ко-основачот и извршен директор на компанијата, Влад Тенев, како и извршниот директор Баиџу Бат, контролираат повеќе од 50 отсто од правата за гласање, покажуваат регулаторните документи. Во мај, Банкмен-Фрид објави дека компанијата која ја контролира, Emergent Fidelity Technologies, купила 7,6% од Robinhood. За тоа, тој платил 648 милиони долари.

Robinhood изгуби околу три четвртини од своето вреднување откако излезе на берза во својата првична јавна понуда минатиот јули. Акциите на компанијата поскапеа откако беше објавена можната намера. Тие ја завршија трговската сесија во понеделникот со пораст од 14% до 9,12 долари, но паднаа за повеќе од 4% во пост-берзанското тргување. Пазарната капитализација на платформата е речиси 8 милијарди долари.

Евентуалниот договор ќе доведе до спојување на две компании, кои ги зајакнаа нивните позиции за време на пандемскиот бум во тргувањето не само со криптовалути и крипто-акции. Сепак, тие се соочија со тешкотии оваа година поради проблеми со акциите и криптовалутите.

Robinhood – популарна платформа за тргување со хартии од вредност, има 22,8 милиони сметки. Брокерот, кој промовира тргување без провизија за луѓе со поскромни можности за инвестирање, се здоби со популарност за време на трговскиот бум на почетокот на пандемијата на коронавирус. Ентузијазмот на малопродажните инвеститори за т.н. мем акции како оние на GameStop Corp., и за дигитални мем валути како што се DOGE. Но, компанијата не беше во можност да го задржи моментумот по нејзината првична јавна понуда, при што и приходите и активните потрошувачи значително се намалија.

Во меѓувреме, FTX е во потрага по зделки. Компанијата ја купи Embed Financial Technologies и во мај објави дека лансира сопствена платформа за тргување со акции во САД.