Г7: Ќе ја спречиме Русија да заработува од високите цени на енергијата

18

Групата Г7 разгледува опции за да ја спречи Русија да профитира од високите цени на енергијата, вклучително и целосна блокада на испораките на руска нафта, освен ако не се купи по или под фиксна цена, изјавија  министрите за надворешни работи на Г7.

Во заедничката изјава објавена од Обединетото Кралство, тие рекоа дека размислуваат за „сеопфатна забрана за сите услуги што овозможуваат транспорт на руска сурова нафта и нафтени деривати ширум светот, освен ако нафтата не е купена по фиксна цена или договорена пониска цена. во консултација.“ со меѓународните партнери“, објави Ројтерс.
Групата Г7 ја сочинуваат Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија, Британија и САД.