Газпром: Недостигот и конкуренцијата ја зголемуваат цената на течниот гас

28

Газпром процени дека значителни количини течен природен гас (ТНГ) нема да се појават во Европа пред 2025 година, бидејќи ниту еден производител нема да може да го зголеми снабдувањето со гас толку брзо како што може руската компанија. Газпром очекува дека конкуренцијата меѓу купувачите од Европа и Азија ќе доведе до повисоки цени на ТПГ.

Според Олег Аксјутин, заменик-претседател на Управниот одбор на Газпром, проблемот со снабдување на Европа би можел да се реши со пуштање во употреба на гасоводот Северен тек 2. „Во исто време, како и досега, Европа ќе мора жестоко да се натпреварува за постоечките количини со увозниците од азиските земји“, рече Аксјутин, пренесува Комерсант.

Во своето обраќање на Меѓународниот форум за гас во Санкт Петербург, тој додаде дека како резултат на тоа, сегашните услови ќе доведат до зголемување на недостигот на TPG на глобалниот пазар на гас, што значи зголемување на цената и уште помала достапност за помалку растворливите земји. .

„Енергетската транзиција во случајот на Европа, чија цел е да ја намали енергетската зависност од Русија, води до поголема зависност на европскиот енергетски сектор од високо монополизираниот пазар на опрема за обновлива енергија“, рече претставник на Газпром.