Газпром складира рекордно количество гас: Од следниот месец без испораки за Украина?

194

Газпром има намера да испумпува рекордни количества гас во руските складишта, се наведува на веб-страницата на оваа енергетска компанија.

„Во моментов, Газпром продолжува да пумпа гас во складишта за да ги надополни потрошените резерви и да создаде историски рекордни резерви на гас – 72,638 милијарди кубни метри (вклучувајќи ги капацитетите за складирање во Белорусија и Ерменија – 73,824 милијарди кубни метри)“, се вели во соопштението. на веб-страницата на Газпром.

Од руската компанија објавија дека унифицираниот систем за снабдување со гас е подготвен за грејната сезона, а завршени се работите на 89 објекти каде што се експлоатира гас.

Оттаму изразија подготвеност да обезбедат гориво и за странските потрошувачи, пренесе Спутник.

Претходно, Комисијата за вонредни ситуации на Молдавија „вклучи аларм“ во областа на енергетиката поради ситуацијата на пазарот на гас.

Како што беше најавено, дводневните руско-молдавски преговори за гас завршија денеска без резултати, што значи дека испораките на руски гас за оваа република може целосно да се прекинат од следниот месец.