Geely влегува во сосема нов бизнис, конкуренцијата ќе биде жестока

26

Кинескиот производител на автомобили Geely Holding влегува во бизнисот со паметни телефони, откако неговиот основач основа нова компанија. Geely поседува неколку автомобилски марки.

Hubei Xingji Shidai Technology, чиј основач е Ерик Ли, потпиша договор за стратешка соработка во производството на мобилни телефони со Вуханската зона за економски и технолошки развој.

Седиштето на компанијата ќе биде во Вухан и ќе се фокусира на интегрирање на глобалните технологии и ресурси за развој на паметни уреди од висока класа, вклучувајќи ги и паметните телефони, на глобалните потрошувачи, наведе Geely во соопштението.

Влегувањето на Geely во секторот за паметни телефони ги нагласува напорите на производителот на автомобили да се пресели во нови области. Испораките на паметни телефони во Кина се намалија за 17 проценти на годишно ниво во вториот квартал од оваа година, според истражувачката компанија Canalys. На глобално ниво, пратките се зголемија за повеќе од 13 проценти.