Гејтс предупреди на биотерористички напади, ги повика светските лидери да се подготват

110

Основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, предупреди на биотерористички напади и ги повика светските лидери да се подготват за нив.

За време на интервјуто со Џереми Хант, претседател на Комисијата за избор на здравје, Гејтс исто така повика на формирање нова Работна група за пандемија при Светската здравствена организација вредна милијарда долари, објави Скај њуз.

– Веројатно ќе треба околу милијарда годишно за Работната група за пандемија на ниво на СЗО, која врши надзор и навистина го прави она што јас го нарекувам „игри со бацили“ – изјави тој.

– Велиш, добро, што ако биотерорист донесе големи сипаници на 10 аеродроми? Знаете како светот би реагирал на тоа? Постојат природно предизвикани епидемии и епидемии предизвикани од биотероризам кои би можеле да бидат дури и многу полоши од она што го доживуваме денес, а сепак напредокот на медицинската наука треба да ни обезбеди алатки низ кои можеме да поминеме драматично подобро.

– Мислам дека ова ќе биде приоритет. Овие распределби ќе треба да се направат следната година, вклучително и оваа работна група за глобална пандемија, рече Гејтс.

Тој додаде дека земјите како Соединетите Држави и Велика Британија ќе треба да потрошат „десетици милијарди“ на истражување и развој за да се подготват за следната пандемија.

Иако истражувањето е скапо, тоа може да доведе до други иновации, како што се искоренување на грипот и настинката, рече Гејтс.

Четвртиот најбогат човек на светот додаде дека ќе продолжи да зборува за подготвеност за пандемија, покрај климатските пораки и борбата против сиромаштијата.

– И мислам дека тоа ќе наиде на плодна почва, бидејќи, знаете, изгубивме милијарди долари и милиони животи и граѓаните очекуваат нивните влади да не дозволат тоа да се повтори – заклучи Гејтс, кој се појави на самитот за климата Cop26 во вторникот.