Генерацијата Z има среќа – Тие доживеаја посилен РАСТ на ПЛАТИ од постарите генерации

51

Генерацијата Х имаше рецесија во 92 година. Милениумците имаа криза во 2008 година. A генерацијата Z може да успее, според извештајот на Институтот за економска политика.

Слушнавме многу за тоа како дипломираните студенти се соочуваат со тешка битка. Сепак, според неодамнешниот извештај на Институтот за економска политика (EPI), генерацијата Z всушност може да работи подобро од претходните генерации.

Според Институтот, и покрај тоа што изгледа, пазарот на труд за млади дипломирани студенти во моментов е посилен отколку што беше пред пандемијата.

Иако секако беше тешко, генерацијата Z забележа побрзо закрепнување на пазарот на трудот од кое било економско закрепнување во поновата историја. Генерацијата имаше и посилен раст на платите, според Fast Company.

Стапката на невработеност за младите дипломирани студенти, на возраст меѓу 21 и 24 години, „закрепна“ повеќе од 2,5 пати побрзо отколку по Големата рецесија што ги погоди милениумците во 2008 година.

Вкупно 65,2 отсто од младите со високо образование се вработени, додека само 10 отсто се без настава, но не работат. Тој процент на вработени дипломирани студенти е постојано над нивото пред пандемијата (64,3 проценти во февруари 2020 година) од февруари 2023 година.

Платите растат и паѓаат

Неодамнешните дипломирани студенти не наоѓаат работа само за правење хамбургери. Тие наоѓаат добри работни места. Според извештајот, младите дипломци од Генерција Z доживеале раст на платите прилагоден според инфлацијата побрзо од која било друга генерација во најмалку последните 30 години. Тие доживеаја пад на платите од 4,9 отсто по Големата рецесија, пад од 4,3 отсто помеѓу 2001 и 2005 година и пад од 7,5 отсто помеѓу 1990 и 1994 година.

Да се ​​стави тоа во перспектива, милениумците кои дипломираа за време на рецесијата 2008-2009 година сè уште не успеале да се опорават од хроничната невработеност. Тие, исто така, можеби никогаш нема да закрепнат од неуспесите во кариерата предизвикани од Големата рецесија. Тој недостаток на заработка беше огромен удар за генерацијата, која одложи сè, од купување куќи до работи како брак и раѓање деца.

За генерација Z, сепак, работите изгледаат добро. Скоро 83 отсто од работодавците очекуваат зголемување на вработувањата или планираат да вработуваат во 2024 година, според Националната асоцијација на колеџи и работодавачи.

Индустриите кои бараат да вработат неодамна дипломирани студенти вклучуваат производство, комунални услуги и професионални услуги. Во меѓувреме, производителите на хемиски и фармацевтски производи, како и производителите на компјутери и електроника, планираат да ги намалат вработувањата оваа година во споредба со минатата година. Сепак, тие индустрии имаа значително зголемување на вработеноста во 2023 година.

Според EPI, наодите на генерација Z ја истакнуваат „огромната улога што ја одиграа големите пакети за фискално олеснување и закрепнување, вклучително и проширено осигурување за невработеност и помош за државните и локалните власти, во закрепнувањето на пазарот на трудот по рецесијата предизвикана од пандемијата. ”

Додека Институтот тврди дека претходните генерации биле „запоставени од политиката“, владините мерки кои произлегуваат од пандемијата имаа позитивен ефект врз следната генерација.

Сè што е кажано, не се сите добри вести. ЕПИ забележува дека родовите и расните разлики во платите остануваат големи, дури и меѓу неодамна дипломираните. Во просек, жените се платени 5,30 долари помалку на час од нивните машки колеги, додека црнците и Хиспанците се платени меѓу 3,24 и 2,07 долари помалку од белите работници, пренесува Bizlife.rs.

За да му помогне на генерација Z да го одржи својот моментум, институтот вели дека треба да се реши расниот и родовиот јаз во платите и дека „креаторите на политиката мора да дадат приоритет на целосна вработеност, да ја зголемат федералната минимална плата, да ги зајакнат и спроведат работните стандарди и да им олеснат на работниците да добијат заедно и формираат синдикати“.