Георгиева: Треба да се намалат очекувањата за глобалниот економски раст

32

Шефот на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, прогнозира дека треба да се намалат очекувањата за глобален економски раст.

Во месец април тие се 3,6% за оваа и следната година. Наведените причини се пандемијата на Ковид, војната во Украина и повисоката од очекуваната инфлација.

Во САД, најголемата светска економија, таа надмина 9% за прв пат по четириесет години. Според Георгиева, милиони ширум светот страдаат од зголемените трошоци за живот, а најмногу страдаат најсиромашните.

Шефот на ММФ рече дека инфлацијата „се проширила над цените на храната и енергијата“, што поттикна многу централни банки да ги зголемат трошоците за задолжување – нешто што таа рече дека „ќе мора да продолжи“.

Предупредувањата за мрачните глобални економски изгледи доаѓаат пред состанокот на министрите за финансии на Г-20 и гувернерите на централните банки на Бали.