Германија бара помош поради недостаток на чипови

9

Германија побара помош од Тајван за справување со недостатокот на чипови во автомобилскиот сектор, најавувајќи и државна поддршка за зголемување на домашниот и европскиот капацитет за производство на полупроводници.

Производителите на автомобили ширум светот го прекинуваат производството поради проблеми во снабдувањето со полупроводници, што во некои случаи ги влоши мерките на поранешниот американски претседател Доналд Трамп против клучните кинески производители.

Погодена автомобилската индустрија

Недостатокот ги погоди Volkswagen, Ford Motor, Subaru, Toyota Motor, Nissan Motor, Fiat Chrysler Automobiles и други производители на автомобили.

Германскиот министер за економија, Питер Алтмаер во неделата побара од тајванскиот колега Ван Меи-ху да разговара за ова прашање со најголемиот светски производител на чипови и еден од главните добавувачи на Германија, Taiwan Semiconductor Manufacturingom.

Целта е да се обезбедат дополнителни капацитети и испораки на полупроводници на краток и среден рок, рече Алтмаер. Германската автомобилска индустрија веќе зборуваше директно со TSMC за дополнителни испораки и TSMC испрати многу конструктивни сигнали дека проблемот може да се реши, додаде германскиот министер.

За да се намали зависноста од азиските добавувачи и да се избегнат слични проблеми во иднина, Берлин планира да ја зголеми државната помош за да го поттикне зголемување на капацитетите за производство на полупроводници во Германија и Европа.

Фото: Freepik