Германија бара работници: „Не можеме да си дозволиме да одбиеме луѓе кои сакаат да работат“

77

Побарувачката за работници во Германија сега е поголема од кога било, пренесува германската агенција ДПА. Подобрувањето на состојбата со корона вирусот во Европа придонесе за укинување на рестрикциите, а со тоа и пролетното заживување на пазарот на трудот. Зголемување на побарувачката за работници има и во април, пренесува Вечерњи.ба.

Недостигот од работници ги погоди речиси сите сектори, особено угостителството. Вицепремиерот на Северна Рајна-Вестфалија Јоаким Стамп рече дека „недостигот на работници во некои сектори се заканува да ја убие економијата“. Тој смета дека е потребна брза правна промена на претходниот договор „за да им биде доволен договор за вработување со германска компанија за имигрантите како легален пристап до германскиот пазар на труд“.

Дополнително, треба да се укинат сите забрани за работа. „Не можеме да си дозволиме да одбиеме луѓе кои сакаат да работат“, рече Стамп, кој е и министер за семејство и интеграција во сојузната покраина Северна Рајна-Вестфалија.

Експертот за пазарот на труд на конзервативната ЦДУ/ЦСУ во Бундестагот, Марк Биадак, повика на „проширување на законот за имиграција на квалификувани работници“. „Проблемот на германскиот пазар на труд не е невработеноста, туку самата невработеност е проблем“, рече Биадак, истакнувајќи дека недостигот на работна сила ги зголемува цените и го забавува закрепнувањето на германскиот пазар на труд, кој мора да стане поатрактивен за имигрантите.