Германија: Компаниите бегаат од земјата

170

Секоја четврта германска компанија планира да го пресели производството во други земји поради енергетската криза.

Од една страна проблем се високите цени на енергенсите, од друга слабеењето на економијата и нарушувањето на синџирот на снабдување.

Ова го предупреди Тања Гонер, извршен директор на Федерацијата на германската индустрија, во интервју за весникот „Velt am zontag“, наведувајќи дека „германскиот бизнис модел е под огромен притисок“. Според Волфганг Грос Ентруп, извршен директор на Германското здружение на хемиската индустрија, оваа гранка е особено погодена, бидејќи троши исклучително голема количина на енергија.

„Бруталните цени на енергијата нè исфрлаат.“ Доколку итно нема функционална контрола на цените, тоа ќе значи дека владата на канцеларот Олаф Шолц намерно прифаќа деиндустријализација. Колапсот на хемиската индустрија би ги одвел и другите индустриски гранки на истиот заобиколен пат, што би можело да значи крај на Германија како деловна локација“, вели Грозе Ентруп.

Најсилната економија во ЕУ е во неволја, па, колку и да звучи неверојатно, сè потешко е да се најде гранка на економијата во која нема никакви тешкотии.

Германија пука речиси на сите шевови“, пишуваат тамошните медиуми.

Има безброј слаби точки, почнувајќи од недостигот на лекови, особено за децата. Нема подготовки ниту за намалување на температурата. Само половина од возовите на германските долги линии пристигнуваат навреме, така што оваа година е најлошата во историјата за Бундесбанот.

Недостасуваат кадри, особено во здравството и образованието. Во ургентниот центар луѓето чекаат на преглед и до 40 часа, па, како што сведочат лекарите, „кога ќе стигнеме во собата, ќе откриеме дека луѓето лежат мртви иако не морале да умрат“. Само во одделенијата за интензивна нега има недостиг од 50.000 работници. Во училиштата низ земјава недостасуваат 40.000 наставници, а во градинките дури 100.000 наставници.

Германците се особено загрижени од фактот што Бундесверот редовно го евидентира испуштањето од системот на еден од клучните елементи на вооружувањето поради „неидентификувана грешка“. Генерал-мајор Рупрехт фон Батлер вели дека од 18 тенкови „пума“ ниту еден не функционира. Пред две децении Бундесверот нарача 350 од овие тенкови по цена од 7,6 милиони евра. Цената на една „пума“ достигна 17 милиони, а експертите посочуваат дека „единствената доверлива работа кај овој тенк е грешката“. Невештата набавка на оружје стана практика, па Бундесверот се бори и со хаубици, пушки, хеликоптери и подморници.

Министрите, на недораснатите проблемите, се држат за глава, а граѓаните се повеќе жалат за уредната татковина од ерата на канцеларката Ангела Меркел.

Дури и технолошкиот напредок не го следи посакуваниот курс. Кога станува збор за дигитализацијата на јавната администрација, Германија е рангирана на 21 од 35 меѓу членките на ЕУ и земјите кандидати. Федералната агенција за мрежи предупреди дека електричните автомобили може да ја преоптоварат електричната мрежа. Германците во новата година влегуваат со ветување дека рецесијата ќе се намали, но конкретни гаранции за тоа нема.