Германија: Помалку одобренија за изградба на станови

18

Во првите шест месеци од 2023 година, германските власти издале за четвртина помалку одобренија за изградба на станови отколку во првата половина од минатата година, објави Федералниот завод за статистика.

Според податоците објавени во петокот, градежниците во периодот јануари-јуни низ земјава добиле дозволи за 50.600 станбени проекти, односно за 27,2 отсто помалку на годишно ниво, пренесува ДПА.

Падот во јуни на годишно ниво достигна 28,5 отсто, со 21.800 одобренија.

„Рецесијата во изградбата на станови веројатно првенствено е поттикната од зголемените трошоци за изградба и сè понеповолните услови за финансирање“, наведуваат статистичарите.

Бројот на одобренија за градење, вклучително и нови станови и ремоделирање, е клучен показател за состојбата на индустријата, особено имајќи го предвид дефицитот за домување во градовите. Истовремено, се намалува бројот на дозволи за изградба на сите видови станови.

Така, бројот на дозволи за градба на едносемејни куќи е намален за 35,4 отсто, на двостепени за дури 53,4, а на згради со повеќе станови за нешто повеќе од четвртина.