Германскиот извоз во јули падна за прв пат по четири месеци

12

Германскиот извоз падна во јули за прв пат во последните четири месеци, како одраз на намалените испораки во САД и Русија, покажаа прелиминарните податоци на заводот за статистика во петокот. Во јули, според сезонски и календарски приспособени податоци, извозот е намален за 2,1 отсто во однос на јуни, на 131,3 милијарди евра.
Паднал и увозот, за 1,5 отсто, на 125,9 милијарди евра. Надворешно-трговскиот биланс за јули покажа суфицит од 5,4 милијарди евра, за 13 отсто помалку од јуни. Во јули минатата година таа изнесуваше 17,5 милијарди евра, покажуваат податоците на Дестатис. На годишно ниво извозот е зголемен за 14,3 отсто, а увозот за 29,3 отсто.

Во првите седум месеци од оваа година, вредноста на германскиот извоз на стока достигна 886,9 милијарди евра, што е за 13,4 отсто повеќе во однос на истиот период претходната година, и покрај војната во Украина и падот на извозот во Русија, соопшти агенцијата Дпа. белешки.

Трговијата со Европа е забавена
Германија на трговските партнери во ЕУ извезла стоки во вредност од 73,4 милијарди евра или еден отсто повеќе отколку во јуни. Увозот од таа група земји е намален за 1,2 отсто, на 62,1 милијарди евра.

Вредноста на стоките извезени во земјите од еврозоната изнесува 51,2 милијарди евра, што е зголемување за 1,4 отсто. Увозот, пак, е намален за 2,6 отсто, на 41,9 милијарди евра.

Вредноста на извозот во земјите од ЕУ кои не се во еврозоната се задржа на нула од јуни и изнесува 22,2 милијарди евра. Вредноста на увозот е зголемена за 1,9 отсто, на 20,2 милијарди евра

Намален извозот во САД и Русија
Во јули извозот на стоки во земјите надвор од ЕУ е намален за 5,6 отсто, на 58 милијарди евра. Увозот е намален за 1,8 отсто, на 63,8 милијарди евра. Германските компании најмногу извезувале во САД, но вредноста на извозот на стоки паднала за 13,7 отсто во однос на јуни, на 12,3 милијарди евра.

Извозот во Русија е намален за 15,1 отсто, на една милијарда евра. Увозот падна уште повеќе, за 17,4 отсто, на 2,9 милијарди евра, објави Дестатис. Извозот во Кина, втората по големина економија, речиси стагнираше и изнесуваше 8,9 милијарди евра.

Кина беше и главниот извор на германски увоз, но неговата вредност падна за 11,5 отсто во однос на јуни, на 15,1 милијарди евра. Намален е и увозот од САД, за 7,6 отсто, на 7,9 милијарди евра.