Германските градежници ги мачат откажувањата на проектите

47

Продолжува падот на секторот за изградба на станови во Германија, предупреди германскиот институт Ifo, чија анкета покажа дека во јули 40,3 отсто од компаниите се пожалиле на откажување на проектите, наспроти 34,5 отсто во јуни.

Потсетувајќи дека уделот на оние кои се соочуваат со откажување е 10,8 отсто, шефот на истражувањето на Ifo, Клаус Вохрабе, оцени дека „се подготвува бура“.

Од пролетта 2022 година, забележан е неверојатен број откажувања на проекти во станбена градба, се наведува во соопштението на Ifo.

Податоците од јулското истражување на Ifo покажуваат дека 18,9 отсто од компаниите се пожалиле на откажани проекти, наспроти 19,2 отсто во јуни, но и дека долгорочниот просек бил само 3,1 отсто.

„Станбените компании се под огромен притисок. „Не само што постојните нарачки постојано се откажуваат, туку сè помалку се склучуваат договори за нови бизниси“, рече Вохрабе.

Според анализата на Ifo, многу компании сè уште можат да сметаат на претходно договорени работи кои не биле завршени навреме, односно на „задни нарачки“ кои успеале да ги соберат кога времињата биле подобри.

Но, ваквата состојба веќе го доведе во прашање опстанокот на неколку компании, предупреди Ифо и посочи дека во нивното јулско истражување 10,5 отсто од компаниите за изградба на станови изјавиле дека имаат финансиски потешкотии, што е двојно повеќе од претходната година.

„Со оглед на новите услови за стопанисување, многу проекти веќе не се профитабилни за инвеститорите, а сè потешко е да се обезбедат средства за приватна градба“, рече Вохрабе и додаде дека повеќето анкетирани компании очекуваат влошување на состојбата во наредните месеци.

Инаку, германските власти во првите шест месеци од 2023 година издале за четвртина помалку одобренија за изградба на станови отколку во првата половина од минатата година, објави Сојузниот завод за статистика.

Според податоците објавени во петокот, градежниците во периодот јануари-јуни низ земјава добиле дозволи за 50.600 станбени проекти или за 27,2 отсто помалку на годишно ниво, јави ДПА.