Германските производители на автомобили планираат да ги зголемат цените

79

Расте песимизмот во германската автомобилска индустрија поради војната, покажува индикаторот за деловните очекувања на Институтот за економски истражувања Ifo. Многу производители најавуваат нови поскапувања.

Индикаторот за деловните очекувања падна на минус 30,4 поени во април, по минус 21,8 во март, објави во средата Ifo. „Производителите на автомобили се загрижени за војната во Украина“, вели Оливер Фалк, експерт во институтот.

Расположението меѓу добавувачите е уште полошо – од минус 39,8 поени падна на минус 44,3. Индикаторот е резултат на пондерираните вредности на позитивни и негативни деловни очекувања.

Затоа, деловните очекувања за следните месеци се мрачни како во пролетта 2020 година, кога индустријата застана за време на пандемијата.

Сепак, сега нема значителни пречки во производството, дури и ако фабриките страдаат од тесни грла во снабдувањето.

Според Ifo, производителите на автомобили ја гледаат нивната сегашна ситуација многу подобра отколку пред две години.

„Производителите можат да поттикнат повисоки продажни цени и на тој начин да ги зголемат своите приходи и покрај пониските продажби“, рече Фалк, додавајќи дека многумина планираат дополнително зголемување на цените во наредните месеци.