Гигант за недвижности поднесе барање за стечај

35

Кинескиот гигант за недвижности Evergrande Group поднесе барање за заштита од стечај  пред американски суд доцна во четвртокот.
Инвеститорот во недвижности ги наведе постапките за реструктуирање во Хонг Конг, Кајманските Острови и Британските Девствени Острови во поднесување до судот во Менхетен.

Во јули, Евергранд објави вкупна загуба од 81 милијарда долари во последните две години, откако се бореше да ги заврши проектите и да ги плати добавувачите и заемодавците.

Веста доаѓа во услови на заразни стравувања дека проблемите во заболениот кинески сектор на недвижности може да се прелеат и на други делови од економијата, дури и ако растот застане.

Според пријавата, Tianji Holdings, подружница на Evergrande, и нејзината подружница Scenery Journey, исто така поднеле барање за заштита на во стечајниот суд на Менхетен.

Поднесувањето на Евергранд доаѓа во услови на заразни стравувања дека проблемите во кинескиот сектор на недвижности би можеле да се прелеат и на други делови од економијата, која веќе забележа слаб раст.