Глобалните зделки веќе го надминаа годишниот рекорд од 4,1 трилиони долари (инфографик)

15

Глобалниот бум на спојувања и превземања (M&A) штотуку им ја донесе на трговците најдобрата година – зделките досега изнесуваат 4,11 трилиони долари, а до крајот на годината има уште два месеци.

Во последните месеци веќе беа срушени бројни рекорди, а прашање на време беше кога ќе биде надминат претходниот врв во 2007 година.

„Банкарите за спојувања и превземања отсекогаш биле обвинувани дека се постојано оптимисти, но податоците се прилично убедливи“, рече Стефан Фелдгоис, ко-раководител на глобалните М&А во Goldman Sachs Group Inc. „Без разлика дали се работи за спојувања и превземања со голема капитализација, спонзорски спојувања и превземања, SPAC, стратешко репозиционирање по КОВИД, бројките се едноставно неверојатни“.

Волумените се зголемуваат во различни сектори и региони, поттикнати од евтиното финансирање и супер купувачите од приватниот капитал. Зделките кои се движат од 1 милијарда до 10 милијарди долари го поддржаа бумот во очигледното отсуство на блокбастери од повеќе од 50 милијарди долари.

Ексклузивните трансакции оваа година вклучуваат купување на Medline Industries Inc., тешкото преземање од Canadian Pacific Railway Ltd. на Kansas City Southern и долгоочекуваното спојување на германските компании за недвижнини Deutsche Wohnen SE и Vonovia SE.

Со повеќе од два месеци до 2021 година, сè уште е можно да се достигне следното ниво – 5 трилиони долари. Фирмите со приватни капитал веќе го проверуваат одделот за потрошувачи на GlaxoSmithKline Plc од 55 милијарди долари, што може да доведе до најголем откуп на сите времиња, објави Bloomberg News овој месец.

„Една категорија за која потенцијално може да кажете дека сè уште очекуваме стабилно продолжување на активноста е прекуграничната“, рече Фелдгоис.

Заканите за рекордно ниво на зделки вклучуваат растечка антимонополска програма од владите во САД и Европа, можно зголемување на каматните стапки и флуктуации на берзата кои се закануваат да спречат некои спојувања поттикнати од акции.

Банките на Волстрит доминираат во глобалното рангирање на консултантски услуги. Goldman Sachs е на чело, а по него се конкурентите JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Bank of America Corp. и Citigroup Inc., покажуваат податоци од Bloomberg.