Глобално производство на пченица по земја (2000-2020)

78

Пченицата е основна храна за милиони и милиони луѓе ширум светот.

По оризот и пченката, пченицата е трето најпроизведено жито во светот, а второ најпроизведено за човечка исхрана. Со оглед на важноста на пченицата во глобалниот систем на храна, секое влијание врз главните производители, како што се суши, војни или други непредвидени настани, може да влијае на целиот свет.

Десетте најголеми производители на пченица

Додека повеќе од 80 различни земји произведуваат пченица ширум светот, поголемиот дел од глобалното производство на пченица доаѓа од само неколку земји, според податоците на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).

Еве ги десетте земји кои произведуваат најмногу од оваа храна – врз основа на вкупниот принос во тони од 2000-2020 година.

Земја              Континент                                    Вкупен принос (тони, 2000-2020)
#1 Кина                Азија и Океанија                                    2,4 милијарди
#2 Индија             Азија и Океанија                                    1,8 милијарди
#3 Русија              Азија и Океанија                                    1,2 милијарди
#4 САД                 Америка                                                 1,2 милијарди
#5 Франција         Европа                                                      767 милиони
#6 Канада            Америка                                                    571 милиони
#7 Германија        Европа                                                     491 милиони
#8 Пакистан         Азија и Океанија                                       482 милиони
#9 Австралија      Азија и Океанија                                        456 милиони
#10  Украина        Европа                                                      433 милиони

 

Кина, најголемиот светски производител на пченица, произведе повеќе од 2,4 милијарди тони пченица во изминатите две децении, што претставува приближно 17% од вкупното производство од 2000 до 2020 година.

Поголемиот дел од кинеската пченица се користи дома за да се задоволи растечката побарувачка за храна. Кина е и најголемиот светски потрошувач на пченица – 2020/2021 година. Oваа земја сочинува околу 19% од глобалната потрошувачка.

Втората по големина земја производител на пченица е Индија. Во текот на последните две децении, Индија произведе 12,5% од светската пченица. Како и Кина, таа троши најголем дел од својата пченица дома поради значителната побарувачка на храна, пренесува Банкар.ме.

 

Извор: Visual Capitalist