Го срушија рекордот од пред три месеци – Компанијата Шел тројно ја зголеми добивката

36

Шел денеска објави профит во вториот квартал од 11,5 милијарди долари, со што го надмина претходниот рекорд само три месеци претходно.

Брзото закрепнување на побарувачката по завршувањето на пандемските карантини и скокот на цените на енергијата, предизвикани од руската инвазија на Украина, го зголемија профитот на енергетските компании по двегодишниот пад. „Шел“ откупи акции од 8,5 милијарди долари во првата половина на 2022 година, а новата програма за откуп е значително поголема од предвиденото.

– Силната позадина на цените на нафтата и помогна на Шел да постигне голем број успешни резултати. Дивидендата можеби остана иста, но програмата за откуп на акции е позитивна вест за акционерите – изјави Стјуарт Ламонт, инвестициски менаџер во Brewin Dolphin.

Акциите на Шел пораснаа за 0,9 отсто во отвореното тргување во Лондон.

Францускиот ривал TotalEnergies, исто така, објави рекорден профит од 9,8 милијарди долари во кварталот во четвртокот и ја забрза својата програма за откуп.

Норвешкиот Equinor ја зголеми својата специјална дивиденда и го зголеми откупот на акции во средата.

Американските ривали Ексон Мобил и Шеврон ги објавија резултатите во петокот.

Цените на нафтата и гасот останаа покачени во овој квартал, при што референтната сурова нафта „брент“ во просек изнесува околу 114 долари за барел. Референтните европски цени на природниот гас и светските цени на течен природен гас (ЛНГ) се највисоки во просек во кварталот.

Прилагодената заработка на Шел во вториот квартал порасна на 11,47 милијарди долари, што е над прогнозата од 11 милијарди долари од аналитичарите анкетирани од компанијата. Тоа беше повеќе од 5,5 милијарди долари една година порано и од 9,1 милијарди долари во првиот квартал од 2022 година.