Goldman Sachs предвидува повеќе проблеми за Coinbase

13

Американскиот банкарски гигант Goldman Sachs ја намали целната цена на Coinbase (COIN) на 45 долари.

Врз основа на тековните цени на криптовалутите и обемот на тргување, Goldman Sachs проценува дека приходите од берзата ќе се намалат за 61% на годишно ниво во 2022 година.

Според инвестициската банка, Coinbase ќе мора да продолжи да ја намалува својата работна сила и покрај неодамнешните отпуштања.

Водечката американска берза за криптовалути ненадејно отпушти околу 1.100 вработени претходно овој месец, намалувајќи го својот персонал за 18%.

Извршниот директор Брајан Армстронг призна дека масовното вработување на берзата не било одржливо. Крипто-милијардерот рече дека таквите промени се неопходни поради зголемените стравови од рецесија.

Акциите на Coinbase паднаа за повеќе од 75% од почетокот на годината, што значително заостануваат од цената на Bitcoin.

Минатата недела, компанијата го објави лансирањето на својот прв дериват производ за Bitcoin. Сепак, овој потег веројатно нема да доведе до неочекувано нагорно движење за акциите, имајќи предвид дека ќе биде потребно значително време пред компанијата да генерира приходи од деривати. Дополнително, производот засега ќе биде достапен само за тргување на платформи од трети страни.

Аналитичарот на Mizuho, Ден Долев, предупреди дека маржите на Coinbase би можеле да продолжат да опаѓаат поради зголемената конкуренција. На почетокот на овој месец, Binance.US, еден од главните конкуренти на водечката американска берза, започна тргување со нула провизии за парови засновани на долари. Ова дополнително ќе ја намали доминацијата на Coinbase.

Претходно оваа година, добро познатиот продавач на кратки позиции, Џим Чанос, кој точно го предвиде колапсот на Enron, рече дека акциите на крипто компаниите најверојатно ќе останат под силен притисок.