Голема аквизиција на енергетскиот пазар: BP го купува американскиот производител на биогас Archea за 4,1 милијарди евра

4

БП ќе го купи американскиот производител на обновлив природен гас (RNG) Archea Energy Inc за околу 4,1 милијарди долари, објавија компаниите во понеделникот, додека британската енергетска компанија се обидува да го прошири својот бизнис со алтернативни горива.

Договорот ќе биде најголемото купување на RNG досега, надминувајќи го откупот на Chevron од 3,15 милијарди долари од производителот на биодизел Renewable Energy Group претходно оваа година.

Тоа, исто така, ќе биде најголемата аквизиција на БП откако извршниот директор Бернард Луни ја презеде функцијата на почетокот на 2020 година со ветување дека ќе ги намали емисиите на стакленички гасови и производството на нафта и гас на БП, а истовремено ќе го зголеми својот бизнис со обновливи извори.

Археа, со седиште во Хјустон, Тексас, управува со 50 капацитети за гас и депонии низ САД, а БП има за цел да го зголеми производството на Археа 5 пати до 2030 година.

– Ова е производот што го сакаат нашите клиенти, рече Луни. Комуналните претпријатија и транспортните компании бараат да го намалат својот јаглероден отпечаток и сакаат да користат биогас како гориво, додаде тој.

– Денеска има поголема побарувачка за овој производ отколку што има понуда, посочија од Луни и додаде дека се очекува овој сектор до 2050 година да порасне за 25 пати.