Голема инвестиција на Total во Ирак

38

Францускиот енергетски гигант Total потпиша договор со Ирак од 27 милијарди долари за инвестирање во нафта, гас и соларна енергија, што Багдад го опишува како најголема инвестиција на која било западна компанија во земјата.

Со договор со една од петте најголеми светски енергетски компании, Ирак сака да ја намали зависноста од фосилни горива, наведува француската новинска агенција АФП. Договорот со Total  предвидува четири големи проекти на југот на земјата.

“Ова е најголемата инвестиција на западното општество во Ирак“, рече ирачкиот министер за нафта Ихсан Абдул Џабар Исмаил, додавајќи дека спроведувањето на овие проекти ќе биде предизвик.

Еден од проектите е пумпање солена вода од морето во Персискиот Залив до нафтените полиња, каде што ќе се користи за вадење нафта. Два проекти ќе се фокусираат на експлоатација на резервите на природен гас, додека четвртиот проект предвидува изградба на соларна електрана, од која се очекува да произведе дури 1.000 MW електрична енергија, исто колку и нуклеарна централа.

Ирак има огромни резерви на нафта и гас, но иако таа земја е втор по големина производител на нафта во Организацијата на земјите извознички на нафта, населението постојано се соочува со хронични прекини на електричната енергија, што веќе доведе до социјални немири.

Властите велат дека енергетската криза со која се соочуваат е резултат на дотраената енергетска мрежа и недостаток на инвестиции, за кои велат дека е помогнато од падот на цената на нафтата на светските пазари. Ирак генерира дури 90 проценти од приходите од продажба на нафта и затоа е силно зависен од движењата на пазарните цени.