„Големата оставка“ доби и химна

6

Во изминатите 12 месеци, рекорден број Американци поднесоа оставки. Причините се различни: прегорување поради пандемија, желба за подобра плата или подобри бенефиции или потреба за згрижување деца или постари роднини за време на пандемија.

Процесот наречен „Голема оставка“ Great Resignation, кој се шири низ светот, е разликата меѓу слободните работни места и оние кои бараат работа. Како што сега стојат работите, во моментов има речиси две слободни работни места за секој невработен работник. Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел ја нарече оваа ситуација „нездрава“.

Сега „Големата оставка“ доби и химна. На почетокот на неделата излезе новиот сингл на пејачката Бијонсе наречен „Break My Soul“, а според медиумите во САД таа ги моли слушателите да се „ослободат“ од работата „од девет до пет. “.

„Сега сум само заљубена / И штотуку дадов отказ / ќе најдам ново нешто /“ ми работат на нервите / Затоа не можам да спијам навечер“, пее Бијонсе.

Особено се издвојуваат стиховите “Release your anger/Release your mind/Release your job/Release the tide/Release your trade/Release the stress/Release your love/Forget the rest.

На социјалните мрежи  веднаш беше наречена „химна на големата оставка“.