Град каде метар квадратен чини над 30.000 долари

105

Доколку некогаш се одлучите да живеете во некој од најголемите градови во светот, треба да знаете дека за да купите стан во центарот, ќе мора длабоко да вдлабнете во паричникот.

Цената на само еден квадратен метар во центарот на Хонг Конг, според податоците на  веб-страница „World of Statistics“, изнесува 30.046 американски долари.

Затоа, ако некој случајно сака да купи ваков имот во центарот на Хонг Конг, кој има 35 квадратни метри, ќе треба да плати речиси еден милион евра.

Цирих, Швајцарија е веднаш зад Хонг Конг. Цената на метар квадратен недвижен имот таму е 25.353 долари.

Главниот град на Јужна Кореја е на трето место, а за еден квадратен метар недвижен имот во центарот на Сеул потребно е да се издвојат 21.951 долар, додека во главниот град на Сингапур, односно истоимениот град. да плати 20.678 долари.

Уште еден швајцарски град ја затвора листата на петте најскапи. За да купите стан во центарот на Женева треба да платите 20.281 долар.

Меѓу десетте најскапи се: Шангај (17.331 долари по квадратен метар), Лондон (16.601), Тел Авив-Јафо (16.050), Њујорк со 15.926 и главниот град на Кина Пекинг со 15.870 американски долари за метар квадратен.

На оваа „престижна“ листа свое место најдоа два града од регионот.

Toа се главните градови на Србија и Словенија.

Еден квадратен метар стан во центарот на Љубљана чини 5.105 долари, што според „World of Statistics“ го рангира на 34 место во светот, оставајќи ги Москва, Варшава, Брисел, Доха и Дубаи зад себе.

Главниот град на Србија, Белград се најде на 40-то место, а цената на еден квадратен метар во центарот чини 3.824 долари.