График на зависноста на ЕУ од Русија

91

Бидејќи САД брзо се оддалечуваат од рускиот увоз на енергија, на ЕУ – еден од клучните трговски партнери на Русија – и треба повеќе време да се одвои од рускиот гас, нафта и јаглен, и покрај построгите контроли врз земјата што ја нападна Украина кон крајот на февруари. Податоците за увозот покажуваат колку навистина е голема разликата помеѓу нивната енергетска зависност од ЕУ и САД од Русија.

Извозот на Русија главно се заснова на суровини, а фосилните горива го сочинуваат огромното мнозинство на стоки што ЕУ и САД ги примија од земјата во 2021 година. Другите суровини како што се железото, челикот и дрвото, како и скапоцените камења и металите сочинуваат значително помал удел во увозот од Русија во САД и земјите-членки на ЕУ.

Пред инвазијата дневно се трошеа 50 милиони долари за увоз на руска енергија во САД, за разлика од речиси 300 милиони долари кои се трошат во ЕУ секој ден. Станува збор за податоци добиени од Европската комисија, базата на податоци на ОН Comtrade и Бирото за попис на САД.

Производите увезени од Русија сочинуваа само 0,7 отсто од вкупната американска трговија минатата година, додека во ЕУ таа учествуваше со значителни 3,6 отсто. Сепак, двете земји се обидуваат да постават сличен курс за запирање на увозот на енергетски производи кои се толку важни за финансирање на Русија.

Само мали делови од ЕУ, веројатно оние кои донекаде се подготвија за сегашната ситуација, успеаја да станат независни од руската енергија во последните месец и половина. Балтичките држави Естонија, Литванија и Летонија неделава објавија дека ќе го прекинат целиот увоз на енергија од Русија. Американскиот Конгрес во четвртокот речиси едногласно усвои нацрт-закон со кој се забранува увоз на руска нафта, гас и јаглен, откако слични наредби веќе пристигнаа од Белата куќа. Со оглед на тоа што тие самите се главен производител на фосилни горива, Соединетите држави секако имаат повеќе време да се придржуваат до оваа забрана.