Грција започнува да се отвора на 22 март

113

Грчката влада размислува за постепено отворање на економијата од 22 март и прво треба да се отворат продавници за малопродажба, изјави денеска министерот за финансии, Христос Стаикурас.

“Нашиот основен план е наскоро економијата да започне да работи нормално. Сепак, имаме и алтернативни планови ако е потребно да земеме резерви од буџетот. Тука сме да го поддржуваме општеството кога е потребно. Сепак, колку подолго трае оваа ситуација, толку повеќе се намалува нашиот капацитет да ги покриеме загубите“, рече Стаикурас.

Тој исто така рече дека затворањето на продавниците за малопродажба ја чини економијата помеѓу 200 и 500 милиони евра неделно.

“Во претходните две недели локдаун, изгубивме 1,2 милиони евра трошејќи за намалување на даноци, од кои 520 милиони отидоа во продавници за малопродажба. Вкупната цена на месечно ниво е околу три милијарди евра и околу 750 милиони само од малопродажба “, додаде министерот.

Фото: Pixabay