Гугл отпушта стотици луѓе

16

Google укинува стотици работни места во својата глобална организација за регрутирање како дел од поширокото повлекување на вработувањата во следните неколку квартали, потврди за CNBC.
„За жал, мораме значително да ја намалиме големината на организацијата за регрутирање“, им рече Брајан Онг, потпретседател за регрутирање на Google, на вработените во видео-конференција во средата, чија снимка ја доби CNBC.

„Тоа не е нешто што беше лесно да се смисли и дефинитивно не е разговор што некој од нас сака да го има повторно оваа година“, рече Онг. „Со оглед на базата на вработувања што ја имаме во следните неколку квартали, тоа е генерално вистинската работа што треба да се направи“.

Вработените кои учествуваат во намалувањето на бројот на вработувања ќе добиваат е-пошта почнувајќи од среда, рече Онг.

Во јануари, Alphabet објави дека отпушта 12.000 работници, што влијае на приближно 6% од нејзината работна сила со полно работно време. Отпуштањата се случија низ целата компанија, вклучувајќи ја и организацијата за регрутирање на Google. Додека Google е во режим на намалување на трошоците од минатата година, Alphabet објави пораст на приходите од 7% во вториот квартал, што е подобро од очекувањата на аналитичарите.