Хеџ фонд индустријата продолжува да расте – за кого беше победоносна, а за кого поразителна

12

Индустријата за хеџ фондови “собра“ 127 милијарди долари минатата година.

Tiger Global, кој генерираше 10,4 милијарди долари за хонорари за клиенти, се најде на првото место на глобалното рангирање на LCH Investments.

Второто место го освои Millennium Management со 10,2 милијарди долари

Во меѓувреме, Renaissance, основана од милијардерот и математичар Џим Симонс, испадна од најдобрите 20, а минатата година беше на третото место.

Некои од неговите фондови  изгубија повеќе од 30% во 2020 година.

Многумина или заработуваа или губеа огромни суми пари, додека пандемијата го опустошуваше светот. Најголемиот од нив Bridgewater Associates загуби 12,1 милијарди долари.

Фото: Freepik