Хоген го повика Цукерберг да се повлече од функцијата шеф на компанијата

32

Свиркачот Френсис Хоген во понеделникот го повика нејзиниот поранешен шеф Марк Цукерберг да се повлече од функцијата извршен директор на Фејсбук, дозволувајќи промени во компанијата наместо да троши ресурси за нејзино ребрендирање.

„Мислам дека компанијата веројатно нема да се промени доколку Марк Цукерберг остане извршен директор (…) Фејсбук би бил посилен со некој што сака да се фокусира на безбедноста“, рече Хоген во Лисабон на отворањето на технолошката конференција на Web Summit.

Неодамна во јавноста протекоа бројни интерни документи кои сведочат за практиките на Фејсбук кои се штетни за општеството и дозволуваат злоупотреба на таа платформа, која Хоген им ја обезбеди на медиумите, политичките институции и регулаторите.

Инженерот за податоци и менаџер Хоген, кој ја напушти компанијата во мај, им кажа на британските и американските законодавци минатиот месец дека говорот на омраза е „најдобриот начин на Фејсбук да расте“ и дека компанијата „без сомнение“ била свесна дека социјалната мрежа шири омраза на интернет, користејќи алгоритамски систем кој дава приоритет на содржината што собира најмногу кликови.