Холандски компании заинтересирани за инвестиции во македонскиот земјоделски сектор

5

Холандски компаниии се заинтересирани за инвестирање во македонскиот земјоделски сектор, истакнал вршителот на должноста амбасадор на Холандија во Македонија, Питер Верхеен, на средбата со македонскиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков.

“Со оглед дека Кралството Холандија претставува втор најголем извозник на земјоделски производи во светот и тоа што во македонското земјоделство гледаат големи можности за инвестирање, Верхеен побара од министерот Цветков поблиску да се запознае со состојбите во македонското земјоделство и можностите за инвестирање“, стои во соопштението на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Верхеен изразил уверување дека во иднина Кралството Холандија со експертски тимови ќе му помага на македонското земјоделство, со цел полесно и побрзо прилагодување кон новите современи текови во производството на храна.

На средбата е констатирано дека соработката на Република Македонија и на Кралството Холандија е на високо ниво, но на полето на земјоделското производство може да се продлабочува и интензивира.