сабота, 24 август, 2019
Почетна Сервисни

Сервисни

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во јуни 2019 година изнесува 69,9% од нормалното искористување.
Дводневното конференциско издание беше посветено на пазарот на трудот и демографските предизвици, иднината на работната сила и политиките коишто се потребни за одржлив економски раст и достигнување на нивоата на доход во развиените земји од Западна Европа.
Во првиот јавен повик беа пристигнати 3.472 барања од граѓаните за субвенционирање на купувањето велосипед, додека со вториот пристигнаа над 670 барања.
Цените во земјоделството во јуни 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 0.8 %, а кај аутпутот е на исто ниво.
Преку 12 милијарди денари или 196 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку поврат на ДДВ кон фирмите.
Фонд за иновации и технолошки развој (ФИТР) и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) потпишаа Меморандум за соработка којшто ќе опфати покренување на заеднички проекти и студии од областите на претприемништвото, иновациите, истражувањето и технолошкиот развој. “МАНУ активно ќе се вклучи во изработка на стратешката програма за поттикнување на креативното...
Бројот на туристи во мај оваа година, во однос на истиот период лани, е намален за 4,8%, а бројот на ноќевања е намален за 2,8%.
Прометот во индустријата во мај оваа година, во однос на истиот период лани, е зголемен за 11,7%.
Продажните цени на производителите на индустриски производи, во мај оваа година, се пониски за 0,2% на месечно ниво, а се повисоки за 1,8% на годишно ниво.
Стапката на раст на економската активност од 4,1% во првиот квартал од оваа година, којашто е блиска до проектираната, соодветствуваат со очекувањата за солиден економски раст оваа година.
Вкупната вредност на овие проекти изнесува 16,9 милиони евра, од кои 12,7 милиони евра се грант - неповратни средства од Европската унија, додека 4,2 милиони евра се обезбедени од Буџетот.
Според уделот во патничкиот сообраќај, од јануари до јуни 2019 година, Истанбул (и двата аеродроми - Истанбул и Сабиха Гокчен) е најфрекфентната  дестинација на Меѓународниот Аеродром Скопје со 10,1% пазарен удел, по што следуваат Цирих (6,9%), Базел (5,4%), Виена (5,4%), Малме (4,3%), Братислава (3,4%).
Изречени се вкупно 636 инспекциски мерки, донесени се 462 решенија, 149 едукации, а изречени се и две парични казни.
Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 33-тата седница издаде една дозвола за работење на инвестициски советник.
Трошоците на живот во јуни оваа година, во однос на претходниот месец, се намалени за 0,1%, додека кај цените на мало има пад од 0,7%.
Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.983.177.000 денари, што е за 12,9% повеќе во однос на истиот месец од претходната година.
Ова е дел од повеќемесечната иницијатива на ФИТР за развивање на стратешка програма за поттикнување на креативното размислување, иновативноста и претприемништвото кај младите – Фонд за млади умови.
Цените на угостителските услуги во јуни, во споредба со мај оваа година, се зголемени за 0,2%.
Ќе се мапираат образовни институции - училишта, универзитети, библиотеки, истражувачките центри..., здравствени установи, министерства, судови, финансиски установи, локални самоуправи и други државни органи и тела.
Северна Македонија ќе добие закон за донирање на вишокот на храна, откако властите ја усвоија информацијата за изготвување на ваков закон.
Во центарот на вниманиетои на годинешната најпозната македонска свадба ќе бидат галичката невеста Марина Петровска и младоженецот Огнен Караѓозовски, кој по потекло е од Галичник.
Пристап до интернет со широк и тесен опсег преку мобилна телефонија имале 1.308.333 претплатници.
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска - Бежоска учествуваше на Годишната конференција и на Годишното генерално собрание на Банката за меѓународни порамнувања (БИС).
Од денеска поевтинува роамингот меѓу жителите на Северна Македонија, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово.