Сервисни

Во делот аутпут, во мај 2019 година, во споредба со мај 2018 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 93.4, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 100.9.
Новите современи болнички кревети ќе бидат распределени согласно потребите на болниците од Виница и Кочани, и тоа 40 во Кочани и 10 во Виница, со што значително ќе се подигне квалитетот на здравствената услуга и ќе се олесни престојот на пациентите во овие здравствени установи.
Сите заинтересирани студенти кои немаат сè уште дипломирано на соодветниот факултет на кој студираат од областа на општествените науки, природно – математичките науки, техничко – технолошките науки и хуманистичките науки, да се пријават на јавниот повик.
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска Бежоска учествуваше на првата од двете панел дискусии на 8. конференција на Европската централна банка.
Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи со примена на тендер со ограничен износ и фиксно утврдена каматна стапка од 2,25%.
Бројот на туристи во април оваа година, во однос на истиот период лани, е зголемен за 2,9%, а кај бројот на ноќевања има пораст од 1,3%.
Растот на економската активност е поттикнат од домашната побарувачка, додека нето-извозот има мал негативен придонес.
Големата посетеност и интересот што го покажаа американските познавачи за македонските вина, влеваат дополнителен оптимизам дека овие промотивни настани ќе резултираат со склучување нови извозни зделки .
Oбуките се наменети за невработени лица од овие четири региони кои имаат идеја за отпочнување на сопствен бизнис, но немаат капацитет за изготвување на бизнис план.
Oбуките се наменети за невработени лица од овие четири региони кои имаат идеја за отпочнување на сопствен бизнис, но немаат капацитет за изготвување на бизнис план.
Фото: Pexels Продажните цени на производителите на индустриски производи, во април оваа година, се повисоки на месечно ниво за 0,5%, а за 1,7% на годишно ниво, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во април 2019, во споредба со март 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, се пониски...
Во април оваа година, се издадени 240 одобренија за градење, што е за 3,6% помалку во однос на истиот месец од претходната година.
Трошоците на живот во мај оваа година, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,5%, а кај цените на мало порастот е 0,4%.
Со 26,2 милиони евра од Светска банка ќе се подобрува инфраструктурата, модернизираат институциите и зајакне нивната соработка, со цел олеснување на трговијата и транспортот на Западен Балкан.
На осми јуни (сабота) да се одработи седми мај, ден којшто беше прогласен за неработен поради посетата на Папата Франциск.
Земјава е на добар пат во применувањето на европското законодавство за платежни услуги.
Цените на угостителските услуги во мај оваа година, во однос на претходниот месец, останаа на исто ниво.
Со промените во регулативата на коишто се работи во моментов ќе се стимулираат значајни унапредувања на пазарот на платежни услуги во земјава.
Најмногу слободни работни места, односно 2.443, во првото тримесечје од оваа година, има во групата занимања – работници во услужни дејности и продажба.
Индустриското производство во април 2019 година, во однос на април 2018 година, е зголемено за 5,5%.
Приближно 62 тони небезбедна храна од животинско и неживотинско потекло уништиле инспекторите за храна и официјалните ветеринари во април годинава во рамки на спроведените 6.814 инспекциски надзори.
Бројот на работници во индустријата во април оваа година, во однос на истиот период лани, е намален за 1,6%.
Намалување на прометот е забележано во групата Трговија на мало со автомобилски горива (номинално за 3,1%, а реално за 6%).
Tрошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување, во првото тримесечје од оваа година, во однос на последното тримесечје лани, се пониски за 0,6%, трошоците за материјали се повисоки за 0,5% и трошоците за вработените се пониски за 3,1%.