Сервисни

Северна Македонија ќе добие закон за донирање на вишокот на храна, откако властите ја усвоија информацијата за изготвување на ваков закон.
Во центарот на вниманиетои на годинешната најпозната македонска свадба ќе бидат галичката невеста Марина Петровска и младоженецот Огнен Караѓозовски, кој по потекло е од Галичник.
Пристап до интернет со широк и тесен опсег преку мобилна телефонија имале 1.308.333 претплатници.
Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска - Бежоска учествуваше на Годишната конференција и на Годишното генерално собрание на Банката за меѓународни порамнувања (БИС).
Од денеска поевтинува роамингот меѓу жителите на Северна Македонија, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово.
Бројот на работници во индустријата, во мај оваа година во однос на истиот период лани, е намален за 2,5%.
Следната сесија на Клубот на истражувачите ќе се одржи во септември годинава.
Иднината на нашата земја се најмладите, а преку иновативни проекти од овој тип се развиваат младите умови и се поттикнува нивната креативност.
McCann Worldgroup е прогласена за агенциска мрежа на годината на Меѓународниот фестивал на креативноста во Кан – Cannes Lions 2019.
Проектот опфати анализа на функционирањето на системот за борба против фалсификувањето банкноти и монети, идентификување на проблемите и препораки за нивно разрешување.
Индустриското производство во периодот јануари – мај 2019 година, во однос на истиот период лани, е зголемено за 6,5%.
Сите заинтересирани може да се пријават на startupmacedonia.platform@gmail.com до седми јули, subject line: Application for Social Media intern.
Северна Македонија со поддршка на Меѓународната унија за телекомуникации- ITU, е домаќин на тридневна работилница за сајбер безбедност.
Со овој повик се предвидува Град Скопје да надомести (субвенционира) дел од средствата за набавка во износ од 30% од вредноста на електричниот тротинет, но не повеќе од 7.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.
Со користење на оваа технологија, фармерот во неколку секунди може да дознае каква сточна храна произведува и дава на своите крави.
Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 66,6 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 94,9 % од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.
Минатата година вкупниот индекс на прометот во услугите, во споредба со 2017 година, на годишно ниво изнесува 102.8, додека по тримесечја индексот во 2018 година се движи од 89.9 во првото тримесечје до 112.7 во четвртото тримесечје. Прометот од продажбата на услугите во првото тримесечје од 2019 година беше повисок...
Кандидатите ќе се избираат преку индивидуализирани процедури од страна на Комисија за висока раководна служба.
Најголем број бесправно изградени објекти (98,1 %) се во приватна сопственост.
Основна цел на оваа мерка е да се овозможи на малите и средни претпријатија, кои се занимаваат со производство и услуги преку набавка и користење на пософистицирана, помодерна опрема и технологија, да ја зголемат продуктивноста и  конкурентноста затоа секоја година за оваа мерка постои голем интерес.
Одборот на директори на Македонската Берза на 18.06.2019 година донесе одлука за котација на Осумнаесеттата емисија на обврзници за денационализација.
Овој надомест ќе се наплаќа од денарски и девизни сметки на физички лица, при што неактивна сметка е онаа сметка на која не се евидентирани трансакции направени од страна на клиентот во последните 12 месеци.
Сите физички лица на возраст од 18 – 28 години можат да освојат едно од 3-те патувања за двајца во Барселона, Шпанија, со платен авионски превоз, хотелско сместување за 4 ноќевања и џепарлак од 100 евра на Mastecard Debit картичката на добитникот.
Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во мај 2019 година изнесува 69,6 % од нормалното искористување.