Хотелиерите од Халкидики ќе враќаат 50% од трошокот за ПЦР тестови

45

Грчките хотелиери најавија дека се подготвени да покријат 50% од трошоците за ПЦР тестовите за туристите чија дестинација е Халкидики. Намерата трошоците да ги покријат членовите на Сојузот на хотелиери на Халкидики и на туристичката организација на полуостровот, ја најави претседателот на двете организации, Григорис Тасиос, говорејќи за грчката новинска агенција АНА-МПА, јави МИА од Атина.

Тасиос, кој воедно е и претседател на Грчката федерација на хотелиери, вели дека тоа е иницијатива која била спроведена и лани во август.

“Туристот со дестинација Халкидики, тестот заедно со сметката ќе ги покаже при пријавувањето во хотелот и ќе му биде вратен половина од износот што го платил“, објаснува Тасиос, посочувајќи дека со конкретниот предлог, го зајакнуваат размислувањето на Владата за отворање на копнените граници.

За АНА-МПА додава дека отворањето на туризмот се базира на три точки: сертификат за вакцинација, рапид тест или ПЦР тест.

Во однос на сертификатот за вакцинација, во интервјуто за солунското радио Тесалоники 94.5, Тасиос изразува задоволство од постигнатиот договор меѓу Грција и Израел и вели дека може дури од почетокот на мај да пристигнат првите израелски туристи, а не ја исклучува можноста билатерални договори да се склучат и со балканските земји.

“Полека полека се одмотува клопчето. Постои расположение да се отворат нашите копнени граници и постои раздвиженост за договори со земји од Балканот, иако загрижени сме во однос на инфраструктурата на царините на граничните премини“, објасни претседателот на Грчката федерација на хотелиери.

Тој истакна дека ако не постои договор за сертификатот за вакцинација на европско ниво, тогаш Грција ќе треба да склучи меѓудржавни договори за да има предност во конкуренцијата со Шпанија и Турција.

Фото: Pixabay