Хрватска: Дури 45% од кандидатите за работа би се согласиле на пониска плата од очекуваната

1

Job interview young woman with business team

Една од важните работи за кои се преговара кога сакате да почнете со работа во некоја фирма е платата. Хрватскиот портал за вработување MojPosao спроведе анкета на повеќе од 1.600 испитаници, како изгледа кога на разговор за работа се отвора темата за плата.

Дури 45% од анкетираните се подготвени да ја прифатат платата што ќе им ја понуди работодавачот, дури и ако е пониска од очекуваното. Иако не се задоволни, тврдат дека “немаат избор” или се согласуваат на пониска понуда надевајќи се дека со време ќе добијат покачување.

Нешто помалку, околу 33% од анкетираните ќе преговараат додека не ја договорат очекуваната сума, а доколку не успеат да се договорат, нема да ја прифатат работата. Тоа се главно испитаници кои веќе имаат работа и подготвени се да најдат нова за повисока плата.

Најмалку испитаници, 22%, ќе се обидат да преговараат, а ако не успеат, ќе се согласат и на пониска плата, доколку работата сама по себе нуди други погодности.